Stel, u heeft een open haard en wil zonder veel grote ingrepen uw rendement verhogen. Een inzethaard kan hiervoor een perfecte optie zijn. 

Wat is een inzethaard?

De naam zegt het, een inzethaard is een haard die eenvoudig geplaatst kan worden in een bestaande situatie. Bijvoorbeeld ter vervanging van de oude open haard. Inzethaarden zijn vaak compact en in verschillende maten verkrijgbaar. De maten van deze toestellen zijn vaak aangepast aan de standaardmaten van de opening van een open haard.

Het vervangen van een open haard voor een inzethaard

Het plaatsen van een inzethaard is over het algemeen vrij eenvoudig, dit komt omdat er vaak weinig tot geen sloopwerk nodig is en de installatie van zo’n toestel hierdoor minder tijd in beslag neemt. Een inzethaard schuif je namelijk vaak zo, of met minimaal breekwerk vooraf, in de huidige situatie en om hem vervolgens strak af te werken. Dit is anders bij een inbouwhaard, zo’n toestel wordt vaak toegepast in nieuwe situaties en moet dus echt ‘ingebouwd’ worden.

Dit alles maakt een inzethaard ook goedkoper dan een inbouwhaard. Het lage vermogen van de inzethaard maakt dat deze uitermate geschikt is voor goed geïsoleerde woningen waarbij de haard voornamelijk voor de sfeer wordt gebruikt.

De voordelen van een inzethaard ten opzichte van een open haard

Naast dat een open haard eigenlijk niet meer van deze tijd is, past deze vaak ook niet in een moderne en goed geïsoleerde woning die bijvoorbeeld is voorzien van mechanische ventilatie. Daarnaast verliest een open haard veel warmte, behalen ze een laag rendement en zorgen ze ook voor een hoge uitstoot.

Terugkomend op het rendement, een inzethaard behaalt vaak een rendement van minimaal 75% of meer, een open haard behaalt slechts 15%. Daarbij is inzethaard van vandaag de dag ook voorzien van moderne verbrandingstechnieken waardoor deze een schonere en efficiëntere verbranding realiseert en daardoor ook minder brandstof verbruikt.

Open haard vervangen door een inzethaard?

Bent u van plan om uw open haard te vervangen door een inzethaard? Volg dan ons stappenplan:

Stap 1: het doel van de haard

met welk doel wilt u de inzethaard gaan gebruiken? Gaat het u om de sfeer? Om de warmte? Of juist om de combinatie? Indien u dit helder hebt, kunt u door naar de volgende stap, de brandstofkeuze.

Stap 2: keuze in de brandstofsoort

De volgende keuze die u moet maken is het brandstofsoort. Gaat u door met het stoken van hout, of kiest u voor gas, elektrisch of pellets. Elk van deze brandstoffen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Een houtvuur zorgt voor warmte en een authentieke sfeer, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Gashaarden en pelletkachels staan voor gemak: één druk op de knop volstaat om het vuur aan of uit te zetten. Zo realiseer je sfeer en warmte in een handomdraai. En een elektrische haard of een bio-ethanolhaard kan het antwoord zijn op woonsituaties waar geen rookkanaal kan worden geïnstalleerd.

Stap 3: denk na over het vermogen van de inzethaard

Het vermogen van de inzethaard is ontzettend belangrijk. Het vermogen van een haard of kachel verschilt per toestel. Aan de hand van het vermogen kan eenvoudig berekend worden hoe groot de ruimte maximaal kan zijn om te verwarmen. Het is hierbij van belang om rekening te houden met de isolatie in je woning (wel of geen dubbel glas, vloer- en/of muurisolatie). Een kleine haard of kachel met laag vermogen kan logischerwijs geen enorme ruimtes optimaal verwarmen, terwijl ze voor een kleinere ruimte prima bruikbaar zijn.

Stap 4: kijk naar het rendement van de kachel

Zoals eerder benoemd is het rendement van een open haard ontzettend laag. Dat in tegenstelling tot inzet haarden (of andere gesloten houtkachels), deze toestellen behalen vaak een rendement tussen de 75% en 85%. Dikke winst op het gebied van efficiëntie.

Stap 5: denk na over het budget

Bij het vervangen van een open haard voor een inzethaard heb je te maken met twee kostenposten. De kosten voor het verbouwen/inbouwen en de kosten van het toestel. De prijzen van een haard of kachel kunnen behoorlijk verschillen. Vaak zit dat hem in het type kachel, de brandstofsoort, het materiaalgebruik en de afwerking.

Naast de kosten van het toestel moet er ook nog rekening worden gehouden met de kosten voor het inbouwen en het installeren van de inzethaard. 

Stap 6: laat u inspireren en adviseren 

Indien je over alle bovenstaande punten heeft nagedacht, is het tijd om u te laten adviseren en inspireren in het Experience Center van HAVÉ Verwarming. Daar staan adviseurs klaar die graag met je meedenken en je voorzien van een advies op maat.

Stap 7: aanschaf en installatie via een specialist in de buurt

Nadat je bij HAVÉ Verwarming een inzet haard heeft uitgezocht, word je doorverwezen naar haardenspecialist bij jou in de buurt. Deze specialist helpt jou bij het vervangen van de open haard voor een inzethaard en zorgt ervoor dat u binnen een korte tijd geniet van (een efficiënte) warmte en sfeer. 

                                                                                                                               

Laat u informeren over het vervangen van de open haard voor een inzethaard

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw open haard te vervangen voor een inzethaard? Kom langs in ons Experience Center in Lunteren en laat u adviseren door de specialisten.