Wat is beter; een open of gesloten gashaard en wat zijn de verschillen? Wij leggen het u graag uit!

De basis uitgelegd

Open systeem

Bij een gashaard met een open systeem wordt de zuurstof, welke voor de verbranding van het gas nodig is, uit de ruimte gehaald waar de betreffende haard opgesteld staat. Dit systeem is terug te vinden bij de schoorsteenkachels die vaak gebruikt worden als hoofdverwarming. Het afvoerkanaal heeft meestal een diameter van 10cm. Deze gashaarden zijn voor de trek afhankelijk van de hoogte van het afvoerkanaal. Daarom mond een open systeem gashaard altijd uit boven de nok van een dak en kan en mag deze niet door de gevel. Een gashaard met een open systeem is niet geschikt voor elke woning. Openhaarden met zo’n systeem brengen alleen maar sfeer en leveren weinig warmte, doordat het rendement erg laag is. Het rendement is hoger bij open gaskachels, maar ook dit is niet optimaal. Wanneer er mechanische ventilatie aanwezig is in de woning (vaak aanwezig in moderne woningen) dan kan er geen gashaard met een open systeem geplaatst worden. Het is daarnaast ook niet veilig om bij een open keuken de afzuigkap aan te zetten. De haarden worden om deze redenen niet vaak meer toegepast om veiligheid te waarborgen.

Gesloten systeem

De zogenaamde gesloten gashaard en gaskachel maken gebruik van een concentrisch afvoerkanaal. Dat betekent een kanaal binnen een kanaal. Het binnenste kanaal (meestal 10cm en bij grotere haarden 13cm) wordt gebruikt om, net als bij de open systeem gaskachel, de verbrande gassen af te voeren. De buitenste ring of kanaal wordt gebruikt om de zuurstof (voor de verbranding) aan te zuigen. Hierdoor ontstaat er een gesloten systeem van aanvoer en afvoer. Behalve dat je hiermee niet meer afhankelijk bent van de zuurstof in de ruimte (die nadelig beïnvloed kan worden door bijvoorbeeld balansventilatie of een afzuigkap) ben je veel flexibeler qua aansluiten. Het gesloten systeem zorgt zogezegd voor zijn eigen trek. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de afvoer door een plat dak van een uitbouw te voeren (natuurlijk altijd rekening houden met ramen en roosters die open kunnen). Ook kan met dit systeem de uitvoer door de gevel of pui. Een gesloten systeem zorgt dus voor meer flexibiliteit en het is veiliger. Bovendien hebben gashaarden met een gesloten systeem als voordeel dat er geen rookgasventilator nodig is. Daarnaast bereikt de binnenkant van de haard een hogere temperatuur, waardoor de verbranding efficiënter verloopt. Deze haarden hebben dus een hoger rendement. Als laatste is het niet essentieel om een bestaande schoorsteen te hebben. Bestaande kanalen kunnen uiteraard gebruikt worden, maar daar is de haard niet afhankelijk van.

Geen ruit, wel een ruit

Een haard of het nu gas of hout is, zonder een ruit valt ook onder de open systemen. Wanneer er geen ruit voor een haard zit is deze afhankelijk van de zuurstof in de ruimte waarin deze opgesteld staat. 

En een houtkachel of haard?

De houtkachel en haard zijn ook open systeem toestellen. Of er nu een ruit of deur aanwezig is of niet. Echter is het bij deze toestellen in de meeste gevallen mogelijk om aan de achter of onderkant  een toevoer aan te sluiten voor zuurstof. Deze externe luchttoevoer kan door de buitenmuur wanneer de haard of kachel daar tegenaan staat of door de kruipruimte wanneer deze aanwezig is. Omdat deze kachels en haarden geen gebruik maken van een concentrisch kanaal moet de afvoer nog steeds boven de nok van het dak uitkomen. 

Uitleg in de praktijk

Kom naar het Experience Center van HAVÉ Verwarming om de verschillen in de praktijk te ervaren.