Tegenwoordig hebben veel mensen een kachel in huis en weet iedereen wat het is, maar bijna niemand kent de echte geschiedenis van de kachel. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Verschillende soorten kachels

Er zijn verschillende soorten kachels: Gaskachel, houtkachel, pelletkachel, turfkachel, kolenkachel, oliekachel, op huisbrandolie, petroleum kachel, op petroleum, allesbranders, die kunnen meerdere soorten brandstof gebruiken, zoals hout, turf en steenkool.

De verschillende kachels

Daarnaast kan er onderscheid gemaakt worden tussen convectiekachels en stralingswarmte-kachels, afhankelijk van hoe de warmte voornamelijk wordt afgegeven. Tot aan de 17e eeuw werden alleen openhaarden gebruikt om een woning te verwarmen. Deze bestond uit een rooster of vuurkorf, een haardplaat, en een aslade, met een schoorsteenmantel met rookkanaal. De eerste echte kachels kwamen in de 17e eeuw. Dat waren gietijzeren kachels op poten met een kachelpijp voor de verwarming van bijvoorbeeld kassen.

 

Verbeteringen

Pas in het begin van de 19e eeuw kwamen de kachels meer onder de aandacht. Er was een kachelhaard. Een gietijzeren kast met een open voorkant waarbij het verbrandingsproces met een grote klep boven de vuurhaard geregeld kon worden. Er kwamen veel verbeteringen en dat zorgde er dan ook voor dat na 1875 de echte openhaard bijna overal verdween. Vanaf de 20e eeuw kwamen kolenkachels in beeld. Gaskachels waren duur vanwege de hoge brandstofkosten. Rond 1950 kwamen de oliekachels, maar werden niet veel later overtroffen door aardgestookte kachels. Rond de jaren 60 werd de centrale verwarming veel gebruikt.

De kachels van nu

Tegenwoordig zijn de pelletkachels de moderne kachels van deze tijd. Een pelletkachel is een automatisch gestuurde verbrandingskachel, dus eigenlijk een soort elektronische houtkachel waarin houtpellets verbrand worden. Door de interne geavanceerde techniek hebben pelletkachels een optimale verbranding en een zeer hoog rendement, zodat een woning of pand op verantwoorde wijze verwarmd kan worden. Daarnaast worden houtkachels, gashaarden en elektrische haarden deze tijd ook veel gebruikt. Niet alleen voor warmte, maar ook veel voor de sfeer in huis.