Hartstikke gezellig zo’n houtkachel, maar hoe bedien je die nu eigenlijk? Veel houtstokers hebben geen idee hoe hun eigen kachel werkt. Wij helpen je graag verder!
De werking van een houtkachel
Stel u heeft een nieuw huis gekocht, die voorzien is van een prachtige houtkachel. Dan komt er een moment dat u voor het eerst wilt gaan genieten van de heerlijke warmte. Het is dan wel belangrijk dat u weet hoe een kachel werkt? Bij HAVÉ Verwarming merken we dat in de praktijk veel mensen niet weten hoe hun eigen kachel werkt. Daarom leggen wij de basis van houtstoken en de werking van een houtkachel graag uit, maar gaan we eerst in op hoe de verbranding in de houtkachel werkt.
Hoe werkt de verbranding in de kachel?
Vrijwel elke houtkachel beschikt over een verbrandingskamer, ofwel een stookkamer met daar omheen een ombouw welke gemaakt kan zijn van gietijzer, plaatstaal of speksteen. In deze verbrandingskamer stookt u het vuur. Zoals gezegd is er om te stoken naast hout ook lucht nodig. Deze lucht is nodig om hout te kunnen verbranden. Zo hebben bijna alle houtkachels tegenwoordig een primaire en secundaire luchttoevoer. De primaire luchttoevoer is nodig om de kachel in de beginfase zo snel mogelijk de verbrandingskamer op temperatuur te krijgen. Als dit het geval is, kan deze toevoer gesloten worden en wordt er overgegaan op de secundaire luchttoevoer. Deze luchttoevoer gaat langs de ruit van de kachel. Daardoor kan de ruit allereerst ook niet smerig worden. Verder gaat het door deze luchttoevoer naverbranden. Dit houdt in dat alle afvoerstoffen nogmaals verbrand worden. Hierdoor komen er dus minder schadelijke stoffen vrij, wat weer goed is voor het milieu.
Terug naar het begin; het aansteken van de houtkachel
Om de kachel aan te steken, heeft u hout nodig. Het is belangrijk dat dit hout goed gedroogd is. Het vochtpercentage mag tussen de 15% en 20% liggen, dit kunt u gemakkelijk meten met een vochtpercentagemeter.
Als het hout droog genoeg is, begint u met het kruislings opstapelen van het hout. Om eventuele houtrookoverlast te voorkomen, adviseren wij om de Zwitserse methode toe te passen. U stapelt het hout dan kruislings, van groot naar klein en steekt het vervolgens van boven af aan.
Naast hout, is er ook zuurstof nodig om vuur te maken. Daarom is het belangrijk dat u al bij het aansteken van de kachel de luchttoevoer volledig openzet.
Regel het vuur met de luchttoevoer van de houtkachel
Als het hout eenmaal goed brandt, kunt u de luchttoevoer iets terugzetten. Zet de luchttoevoer nooit te ver terug, want dan smoort u het vuur. In dit geval krijgt het vuur te weinig zuurstof en verbrandt het hout niet volledig waardoor er schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Wanneer het hout goed brandt, is het van belang dat u controleert of u goed stookt. Bij een goed vuur komt er (bijna) geen rook uit de schoorsteen en zijn de vlammen geel gekleurd. Oranje vlammen en donkere rook zijn een teken dat de verbranding niet goed is, zorg dan voor meer luchttoevoer.
Als u het vuur wilt doven, kunt u het vuur het beste vanzelf laten uitbranden. Hier geldt wederom het feit dat er schadelijke stoffen vrijkomen wanneer u de luchttoevoer dichtzet. Niet doen dus!
De houtkachel bedienen samengevat
In het kort:
- Meet het vochtpercentage van het hout (tussen de 15-20 procent is perfect)
- Stapel het hout middels de Zwitserse stookmethode
- Zet de luchttoevoer volledig open
- Steek het hout vanaf boven aan met een aanmaakblokje
- Wanneer het vuur goed brandt, vermindert u de luchttoevoer (niet verder dan de helft terugzetten)
- Controleer of u goed stookt en loop eens naar buiten om bewust te worden van uw eigen stookgedrag
- Laat het vuur vanzelf uitbranden met de luchttoevoer volledig open.
Alles leren over uw houtkachel en verantwoord stoken
Wilt u alles leren over het bedienen van uw houtkachel? En over de manier waarop u verantwoord kunt stoken? Bezoek dan een stookavond van HAVÉ Verwarming.