Een pelletkachel is een kachel die brandt op pellets. Pellets zijn geperste houtkorrels die van schoon afvalhout komen.
Ontdek de verschillende soorten pelletkachels
Er zijn twee soorten pelletkachels, namelijk de lucht pelletkachel en de cv-pelletkachel. Een lucht pelletkachel kan één ruimte verwarmen, met deze variant wordt er warme lucht verspreid door de kamer waarin de pelletkachel staat. Een cv-pelletkachel kan samenwerken met de cv of deze zelfs helemaal vervangen. Met een cv-pelletkachel kunt u een gehele woning verwarmen.
Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen tussen een vrijstaande kachel, inbouw of inzethaard.
- Een vrijstaande kachel is gemakkelijk te plaatsen óf te vervangen. Daarnaast ligt een vrijstaande kachel meestal in een lagere prijsklasse dan een inbouw- of inzethaard.
- Een inbouwhaard wordt, zoals je al aan de naam kunt aflezen, ingebouwd. Dit gebeurt vaak in een strakke wand of met een schouw er omheen. Zo kan een inbouwhaard in ieder interieur passend worden gemaakt.
- Een inzethaard wordt voornamelijk toegepast in bestaande situaties. Een inzethaard heeft vaak een gangbare maat, zodat deze zonder al te veel breekwerk kan worden gemonteerd.
De voordelen van een pelletkachel
- Pelletkachels zijn gemakkelijk te bedienen. De kachel is namelijk computergestuurd, dus veel dingen gaan automatisch. De pellets worden bijvoorbeeld vanzelf aangevuld in de brandkamer wanneer deze leeg raakt. Daarbij zijn de kachels in de meeste gevallen te programmeren door middel van dag en/of weekprogramma’s. Hierdoor hoeft u dus alleen maar te zorgen dat er af en toe pellets worden bijgevuld en dat de kachel wordt schoongemaakt.
- Pelletkachels hebben een hoog rendement omdat de hoeveelheid pellets wordt ‘afgewogen’ naar de warmtevraag maar ook de hoeveelheid zuurstof bijvoorbeeld. Hierdoor is een pelletkachel ook nog eens milieuvriendelijk!
- Pelletkachels hoeven niet duur te zijn, de kachels zijn te verkrijgen in lage en wat hogere prijsklassen. Doordat het rookgasafvoerkanaal smaller is dan bij een houtkachel is de aanleg vaak ook goedkoper. Daarbij neemt het afvoerkanaal van de pelletkachel dus ook veel minder ruimte in wanneer het vergeleken wordt met houtkachels.
- Pelletkachels beschikken over een ventilator die de warmte beter door de ruimte kan verspreiden.
- Bij sommige pelletkachels is het mogelijk om via WIFI de kachel te bedienen. Hiermee kunt u op afstand de temperatuur instellen.
Punten van aandacht
- Het reservoir moet regelmatig worden bijgevuld met pellets en de voorraad moet worden opgeslagen op een droge plaats.
- Een pelletkachel vraagt ook om onderhoud. Iedere 2-3 dagen moet de branderbak geleegd worden. Daarnaast moet u de aslade regelmatig legen en reinigen met een as stofzuiger. Vervolgens kunt u de glasruit reinigen, zodat de vlammen zo goed mogelijk zichtbaar blijven.
- De motor van de ventilator is soms wat meer hoorbaar.
- Een pelletkachel is computergestuurd en werkt dus op stroom. Bij stroomuitval zal de kachel dus niet zijn werk kunnen doen.
- Bij de aanleg van het kanaal van een pelletkachel gelden dezelfde voorschriften als bij een houtkachel.
Altech pelletkachels
Altech heeft pelletkachels ontworpen die net wat anders zijn dan de standaard pelletkachels. De toestellen van Altech werken niet op stroom, maar met een microvergassingssysteem. U steekt de kachel dan zelf aan en kunt hiervoor aanmaakgel of een aanmaakblokje gebruiken. Dankzij deze manier van verbranden houdt u bijna geen as over en blijft de ruit mooi helder. Daarbij zijn deze kachels niet gevoelig voor storingen en zijn er geen hoorbare ventilatoren aanwezig.
JAcobus pelletkachel
JAcobus 6, JAcobus 9 en JAcobus 12 van Janco de Jong zijn eigenlijk houtkachels, echter kunt u deze kachels ook laten branden op pellets. Hiervoor heeft u een speciale korf nodig die u kunt vullen met pellets en vervolgens in de kachel kunt plaatsen. Voor deze kachels geldt ook dat deze niet zijn geautomatiseerd, dus niet kunnen uitvallen en er wederom geen ventilatoren aanwezig zijn.
Experience Center
Wilt u de verschillende soorten pelletskachels zelf ontdekken? Kom langs bij ons Experience Center in Lunteren en laat u adviseren door de specialisten.