Energielabels, we kennen ze al van huishoudelijke apparaten. Maar vandaag de dag zijn ook haarden en kachels voorzien van een energielabels. Hoe dat werkt? Wij leggen het u graag uit!
Energielabels voor haarden en kachels
Vanaf 1 januari 2018 moet elke haard of kachel voorzien zijn van een energielabel. De regeling geldt voor gashaarden, houtkachels en pelletkachels. Hiermee is het hogere doel: het terugdringen van het broeikaseffect, een betere klimaatbeheersing en het realiseren van een grotere energiebesparing. Als het ware is de verplichting van energielabels een uitbreiding van de reeds geldende richtlijnen voor energiegerelateerde producten. Zo kennen we de energielabels op tv's, koelkasten, wasmachines en verlichting. Het label laat zien hoe energiezuinig uw toestel is. De labels lopen van G naar A. Hierbij is A++ het duurzaamst en hoe groener het label hoe beter. Zonder energielabel mag een kachel of haard niet verkocht worden. Over het algemeen mag je stellen dat een vergelijkbaar apparaat bij hetzelfde gebruik zuiniger is als deze een beter energielabel heeft. De energielabels worden door de fabrikanten zelf berekend. Om te voorkomen dat fabrikanten te rooskleurige labels geven aan hun producten, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit strenge controles uit. Het voordeel van een nieuwe kachel met energielabel A is dat hij tot wel 50% brandstof bespaart ten opzichte van een oude kachel zonder dit label. Op deze pagina op onze site is goed te zien welke kachel welk energielabel heeft.
Onder het kopje “documentatie” kunt u het energielabel in PDF downloaden behorende bij de haard. Ook kunt u het energielabel vinden onder het kopje "specificaties".
Meer weten over energielabels?
Heeft u meer vragen met betrekking tot de nieuwe energielabels? Kom langs in ons Experience Center en onze adviseurs vertellen u er álles over.