Het is de laatste tijd regelmatig op het nieuws: het stoken van gas. Zo wordt er gepraat over het verscherpen van de regels of het gebruik van gas helemaal afschaffen om Nederland gasvrij te maken. Gaat dit echt gebeuren?
Afgelopen voorjaar verscheen er een artikel op NOS.nl waarin verteld werd dat Europa meer gaat investeren in nieuwe gasinfrastructuur. De gasleidingen worden aangelegd voor de komende veertig tot vijftig jaar. De Europese Unie heeft zich tot doel gesteld dat in 2030 de CO2-uitstoot 40% lager moet zijn dan in 1990. Tot 2015 was die daling nog maar 12,5%. De rechter heeft besloten dat de uitstoot in 2020, 25% lager moet zijn dan in 1990.
Oplossingen
Om de CO2-uitstoot te verminderen en de gestelde doelen te behalen worden er verschillende CO2 neutrale manieren van verwarmen bedacht. Zo worden er veel wind- en zonne-energieparken gebouwd. Vanaf 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer worden voorzien van aansluitingen met aardgas maar moet er gekozen worden voor een alternatief in de vorm van bijvoorbeeld een warmtepomp. Nieuwbouwwijken worden vanaf nu dus gebouwd zonder aardgasaansluiting. Voor bestaande situaties is het lastig om van het gas af te gaan. Het ombouwen van één huis alleen al kost tussen de 30 en 50 duizend euro. Daarnaast is gas ook nog eens de goedkoopste energiebron. Waar gas anno 2023 per 1 M3 ca. €1,35 kost is voor diezelfde warmte 10 kWh à €3,90 aan stroom nodig; een verschil van ongeveer 2,55 euro!
De toekomst
Er wordt verwacht dat in 2050 nog altijd 25% van de woningen aangesloten zal zijn op het gas, en mogelijk als de ontwikkelingen van biogas en waterstof doorzetten. Er komt steeds meer biogas en daarvoor is ook een gasnetwerk nodig. De gaslevering zal dus zeker nog doorgaan tot 2050. Aangezien de gemiddelde gaskachel zo ongeveer 25 jaar mee gaat, hoeft u zich voorlopig nog geen zorgen te maken.
K-gas
De enige verandering die er aan zit te komen is dat Nederland over gaat op K-gas, terwijl er nu G-gas wordt gebruikt. K-gas is een gas met een hoogcalorische waarde. Hierdoor moeten alle gastoestellen zoals gaskachels en haarden op aangepast worden, zodat ze blijven werken. Er is pas sprake van deze overgang rond 2033. Er mogen vanaf 1 januari 2018 geen gastoestellen meer verkocht worden die niet om kunnen gaan met het nieuwe K-gas.
Voordelen gashaard
- Nauwelijks onderhoud nodig: een gashaard hoeft weinig schoongemaakt te worden en heeft weinig onderhoud nodig;
- Gebruiksvriendelijk: een gashaard is doorgaans eenvoudig in de bediening, doordat ze een afstandsbediening hebben;
- Realistisch vuurbeeld: een gashaard heeft vaak een prachtig vlammenspel;
- Gemak: een gashaard kan voor 'even' aangezet worden, reageert meteen als u meer of minder warmte wilt en geeft geen rotzooi;
- Hoog rendement: een moderne gashaard heeft een hoog rendement, waardoor ze minder slecht voor het milieu zijn;
- Aangename warmte: een gashaard geeft veel lekkerdere warmte dan de droge warmte die radiatoren geven;
- Groot assortiment: een gashaard is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten.
Nadelen gashaard
- Afhankelijkheid: een gashaard zorgt ervoor dat u afhankelijk bent van de energieleverancier;
- Te veel warmte: een wat grotere gashaard kan in een modern huis snel voor te veel warmte zorgen.
Geen gasaansluiting of geen mogelijkheid voor een afvoer? HAVÉ Verwarming levert ook elektrische haarden waarvoor geen gas of afvoerkanaal nodig is.