Nee, een houtkachel is niet verboden. Er is de laatste tijd veel (negatieve) publiciteit voor de houtkachel. Hoewel er discussie is over het gebruik ervan, is en blijft het mogelijk om met hout te verwarmen. Hooguit dat er plaatselijke regelgeving komt, maar een (landelijk) verbod op de houtkachel komt er niet.

Dit is goed nieuws voor de miljoenen Nederlanders met een houtkachel, die niet alleen sfeer biedt, maar ook een betaalbaar alternatief vormt voor woningverwarming en onafhankelijk maakt van het stroom- of gasnet.

Maatregelen per gemeente of provincie:

  • Utrecht, Amersfoort, Amsterdam: beperking van houtstook bij slechte weersomstandigheden.
  • Utrecht: geen schoorsteen meer voor hout- of gaskachels bij nieuwbouw.
  • Utrecht (vanaf 2030): verbod op uitstoot in de binnenstad.
  • Provincie Groningen: subsidieregeling voor de aanschaf van pelletkachels.

Houtstook in Nederland

In tegenstelling tot buurlanden stelt Nederland nauwelijks eisen aan houtkachels, maar ontmoedigt vooral het gebruik, in plaats van striktere regels in te voeren. Gemeenten worden nu belast met regelgeving, hoewel zij vaak niet beschikken over de kennis en middelen om dit goed uit te voeren. Landen als Duitsland hebben daarentegen wel strikte eisen ingevoerd, waardoor vervuilende houtkachels zijn vervangen door schonere, moderne varianten en de overlast daar sterk is verminderd. 

Het Europese beleid zet ondertussen in op een duurzamere toekomst van haarden en kachels. Naast de eerdere stap van het EcoDesign 2022 volgt er nog meer beleid. Vanaf 2030 worden nieuwe EU-emissienormen verplicht, wat betekent dat nieuw verkochte kachels aan striktere eisen moeten voldoen en oudere kachels mogelijk moeten worden aangepast of vervangen.

Nieuwe regelgeving 2030

De Europese Raad heeft nieuwe regels gemaakt voor hout- en pelletkachels. Deze regels gaan in vanaf 2030 en horen bij bredere plannen om vervuiling door verkeer, industrie en huishoudens te verminderen. Het doel is om de lucht in Europa schoner te maken.

De nieuwe regels houden in dat kachels minder fijnstof (PM2.5) en stikstofdioxide mogen uitstoten. Bij houtkachels gaat de fijnstof grens omlaag van 40 naar 10 microgram per kubieke meter (µg/m³). Bij pelletkachels zakt die grens van 20 naar 10 µg/m³. Voor stikstofdioxide geldt straks een grens van 20 µg/m³, in plaats van de huidige 40 µg/m³.

Kachels die aan deze nieuwe regels voldoen, mogen ook na 2030 verkocht en gebruikt worden. Veel nieuwe modellen voldoen nu al aan deze strengere eisen. Oudere kachels zullen vervangen moeten worden, een filter nodig hebben, of de fabrikant moet het model opnieuw laten keuren en aanpassen om aan de nieuwe normen te voldoen. Deze nieuwe regels maken voor fabrikanten en gebruikers duidelijk wat er nodig is om kachels schoon en toegestaan te houden na 2030. Zo blijft het mogelijk om hout- en pelletkachels te gebruiken, maar dan op een milieuvriendelijke manier.

Verantwoord stoken

Wilt u op een verantwoorde manier van uw houtkachel genieten? Bezoek dan een van onze stookavonden of volg de online stookcursus en leer alles over houtstook.