Verantwoord stoken begint al bij het aansteken van de houtkachel. Met de Zwiterse-aansteekmethode steekt u de kachel gemakkelijk aan zonder dat u (hout)rookoverlast veroorzaakt. We leggen u graag uit hoe dit werkt.
Een goed begin, is het halve werk
Het aansteken van de kachel lijkt zo eenvoudig, hout in de kachel, aanmaakblokjes erbij en aansteken maar. Vele Nederlanders steken de kachel aan door veel grote houtblokken in de kachel te plaatsen en het vervolgens aan te steken met veel aanmaakblokjes. Of erger nog, met kranten of petroleum. Deze methode is niet meer van deze tijd. Hiermee verstookt u onnodig veel hout en de houtkachel geeft vieze rook via de schoorsteen en stoot schadelijke stoffen uit. Beter is de nieuwe methode voor het aansteken van de kachel, het zogenaamde omgekeerde stoken. Hiermee komen de kachel en het rookkanaal rustig op temperatuur, wordt er geen onnodig hout verstookt en bovendien wordt de overlast voor de buren door de vieze houtrook beperkt tot een minimum. Hier leest u hoe u deze methode zelf kunt toepassen.
De Zwiterse aansteekmethode
Dé methode om uw kachel aan te steken
Hout brandt niet maar houtgas is hetgeen wat brandt. Hout wordt verwarmd waardoor er houtgas vrij komt, dat is vervolgens de brandstof voor het vuur. Er moeten naast brandstof nog twee andere factoren aanwezig zijn om vuur te creëren, deze twee factoren zijn temperatuur en zuurstof. Het aansteken met de top-down methode, ook wel bekend als de Zwitserse methode, is een erg geschikte manier om de kachel aan te steken. Bij de Zwitserse methode wordt hout in de kachel gestapeld, beginnend bij het dikke hout op de bodem en de kleinere stukjes hout er bovenop. Boven op de stapel hout wordt het aanmaakblokje neergelegd en aangestoken. Op deze manier zal het hout langzaam opgewarmd worden door de vlam, en zal het vuur zich een weg naar beneden banen. Door het toepassen van deze methode ontstaat er weinig rook en komen er weinig tot geen schadelijk stoffen vrij.
Lees hier alles over de Zwitserse stookmethode
of