Vaak ontstaan er problemen bij het aansluiten van een nieuwe houtkachel op een bestaand rookkanaal van steen. HAVÉ Verwarming legt hieronder uit hoe dit komt en wat de voordelen zijn van een flexibel RVS-rookkanaal.
Het gevaar van een stenen rookkanaal
In veel oude woningen is het rookkanaal opgebouwd door middel van steen. De kachel die hierop geïnstalleerd is, is vaak jaren geleden aangeschaft en heeft een laag rendement. Wanneer er op het stenen rookkanaal een moderne kachel, met een hoog rendement wordt aangesloten, zorgt dit vaak voor problemen. Bij de moderne houtkachels, met een hoog rendement komt het stenen rookkanaal niet op temperatuur en heeft hierdoor geen goede trek. Als er een slechte trekopbouw in het rookkanaal zit, kan het lang duren voordat het schoorsteenkanaal warm is. Problemen die dan kunnen ontstaan zijn rookterugslag in de ruimte of creosoot vorming.
Creosoot is een brandbare, kleverige stof en ontstaat uit rook van vochtig hout. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat creosoot zich ophoopt in de schoorsteen, vervolgens ontbrandt en binnen in de schoorsteen blijft branden.
Andere problemen die kunnen ontstaan bij een stenen rookkanaal zijn: condensvorming, vocht- en roetplekken, ook kan een stenen rookkanaal lekken uit simpelweg ouderdom.
Waarom kiezen voor een flexibele RVS kachelpijp in je woning?
De bovenstaande problemen kunnen voorkomen worden door een flexibele RVS-kachelpijp door het rookkanaal te trekken. Deze flexibele pijp is gemakkelijk door te trekken in het bestaande rookkanaal (met afwijkende vormen). Nadat het flexibele rookkanaal is aangelegd kan het worden afgestort met perlitekorrels voor een hogere isolatiewaarde en een betere trek.
Schoorsteenbranden komen bij flexibele RVS-kachelpijpen minder voor ten opzichte van stenen rookkanalen, omdat:
- Steen minder snel opwarmt dan RVS. Warme roestdeeltjes komen neer op koude plekken in het rookkanaal. Bij een stenen rookkanaal duurt het langer voordat het hele kanaal op een warme temperatuur is, waardoor de roetdeeltjes zich sneller aanhechten dan bij een RVS-kachelbuis.
- Bij een stenen rookkanaal is de binnenkant niet vlak, hierdoor blijven roestdeeltjes aan de binnenkant en de hoeken hechten, dit zorgt voor aanslag. Daarentegen is het flexibele RVS-rookkanaal rond en glad vanbinnen, hierdoor blijven roetdeeltjes niet vastzitten.
Het verschil tussen een enkelwandig en een dubbelwandig (flexibel) rookkanaal
Een flexibel rookkanaal bestaat zowel in een enkelwandige als dubbelwandige uitvoering. Het verschil tussen dubbelwandig en enkelwandig flexibel rookkanaal is dat bij het dubbelwandige kanaal het niet essentieel is om het rookkanaal af te storten met perlitekorrels (dit in tegenstelling tot het enkelwandige kanaal). Daarnaast heeft het dubbelwandige kanaal een gladde binnenkant wat aanslag van creosoot en andere vervuiling tegengaat. Daarom heeft een dubbelwandig rookkanaal bij een houtkachel de voorkeur, omdat het veiliger en schoner is. Voor gashaarden is het geen probleem om enkelwandig flexibel te gebruiken.
Meer informatie over de verschillen in (flexibele) rookkanalen?
Voor meer informatie omtrent haarden en kachels kunt u een kijkje nemen in ons kenniscentrum of kunt u natuurlijk altijd terecht bij ons Experience Center in Lunteren voor advies op maat.