Wat is een houtkachel? Hoe werkt het? Wat is het rendement? En welke soorten houtkachels zijn er? Ontdek alles over houtkachels!
Hoe werkt een houtkachel?
Een houtkachel beschikt altijd over een verbrandingskamer met daar omheen een ombouw welke gemaakt kan zijn van gietijzer, plaatstaal of speksteen. In deze verbrandingskamer kan men stoken. Om te stoken is er naast hout ook lucht nodig. Deze lucht is nodig om hout te kunnen verbranden. Zo hebben bijna alle houtkachels tegenwoordig een primaire en secundaire luchttoevoer. De primaire luchttoevoer is nodig om de kachel in de beginfase zo snel mogelijk de verbrandingskamer op temperatuur te krijgen. Als dit het geval is, kan deze toevoer gesloten worden en wordt er overgegaan op de secundaire luchttoevoer. Deze luchttoevoer gaat langs de ruit van de kachel. Daardoor kan de ruit allereerst ook niet smerig worden. Verder gaat het door deze luchttoevoer naverbranden. Dit houdt in dat alle afvoerstoffen nogmaals verbrand worden. Hierdoor komen er dus minder schadelijke stoffen vrij.
Openhaard of houtkachel?
Er zijn twee typen haarden: open gestookte houthaard of een gesloten houtkachel. De naam zeg het al, bij een openhaard heeft u te maken met een open verbranding omdat er geen glas voor het vuur zit. Het voordeel hiervan is dat u altijd het knetteren van houtvuur hoort. Dit zorgt voor een ultieme beleving en geeft natuurlijk veel gezelligheid. Naast deze voordelen kent een open haard ook nadelen. Zo realiseert een open haard een zeer laag rendement. Een open haard vraagt om een groot rookkanaal (minimaal 200 mm) waardoor de trek veel warmte mee omhoog neemt en het grootste deel van de warmte niet centraal wordt opgeslagen maar verdwijnt doelloos in de ruimte. Het grote rookkanaal bij een open haard is van belang om een grote mate trek te realiseren, zodat de rook via de schoorsteen naar buiten wordt afgevoerd in plaats van dat deze terug de betreffende ruimt in komt. Hierdoor gaat dus niet alleen rook, maar ook veel warmte door het kanaal naar buiten.
Bij een gesloten haard of kachel daarentegen is de verbrandingskamer helemaal afgesloten. Bij een houtkachel volstaat een kleiner kanaal, omdat de rook niet de kamer in kan komen. Doordat de verbrandingskamer helemaal afgesloten is, stijgt de temperatuur in de verbrandingskamer en ontstaat er een betere en schonere verbranding. Hierdoor is een gesloten haard dus ook een stuk efficiënter dan een open haard.
Rendement
Als we over rendement praten, kan de vraag gesteld worden hoeveel een kachel uit zijn hout haalt? Dit hangt namelijk af van hoeveel rendement de kachel geeft. Het gaat er dus om hoeveel procent van de geproduceerde warmte daadwerkelijk in de ruimte terechtkomt. Twee tegenpolen zijn de speksteenkachels en de open haarden. Een speksteenkachel kan namelijk een rendement behalen van 90% terwijl een open haard maar 10% rendement behaalt. Om het maximale rendement uit een kachel te halen, is het van belang dat de kachel een volledige verbranding realiseert. Stook daarom alleen droog hout en zorg ervoor dat u kiest voor een kachel met het juiste vermogen bij de betreffende ruimte. Ook is het belangrijk om goede trek te realiseren in het rookkanaal en moet de deur goed afgesloten worden. Dit alles draagt bij om het maximale rendement te behalen tijdens het stoken.
Waar op letten bij aanschaf?
Bij een aanschaf van een houtkachel komt veel kijken. Met een houtkachel kopen heeft u namelijk niet alleen de kachel zelf nodig. De houtkachel moet namelijk altijd aangesloten worden aan een rookkanaal. Hierdoor moeten alle afvoerstoffen heen zodat u dit niet in de kamer krijgt. Ook moet er gekeken worden naar hoe groot de ruimte is en hoeveel vermogen deze kamer aan kan. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat er een te grote kachel in de ruimte staat. Hierdoor krijgt u namelijk nooit een goede verbranding. Het kanaal en de verbrandingskamer moeten op temperatuur blijven , anders komen er schadelijke stoffen vrij. Ook een te kleine kachel is natuurlijk niet goed. Een kachel moet gestookt worden naar het vermogen van de kamer. Laat u daarom altijd goed adviseren door een adviseur in kachels en haarden.
Soorten houtkachels
Bij houtkachels kan men onderscheid maken tussen 3 verschillende soorten warmtes. Allereerst hebben we een normale stralingskachel. Deze kachel straalt alleen van de kachelruit af. Vaak zit er een gietijzeren of plaatstalen ombouw omheen. Dit wordt ook verhit en straalt dus ook deels aan de zijkant. Daarnaast hebben we nog de convectiekachel. Deze kachel heeft ook weer de stralingswarmte maar hier komt dan de convectiewarmte bij. Deze kachel heeft als het ware een dubbele wand. Door deze dubbele wand komt de koude lucht heen. Dit warmt op en verdeelt zich over de hele ruimte en gaat in alle hoeken en gaten zitten. Ten slotte hebben we de accumulerende kachel. Dit zijn vaak speksteenkachels of kachels met keramiek. Een accumulerende kachel slaat zijn warmte op in de steen (speksteen) die er om heen zit. Daarna geeft de steen deze warmte geleidelijk af aan de ruimte. Zo heeft u het gevoel dat er een heerlijke, zachte, warme deken om u heen ligt.
Waar kan ik een houtkachel het beste plaatsen?
Waar de kachel het beste geplaatst kan worden, hangt van verschillende aspecten af. Allereerst moet er gekeken worden of de kachel wel aangesloten kan worden op een (bestaand) rookkanaal. Het rookkanaal kan voor een deel naar de kachel worden geleid door middel van bochten. Om een negatieve invloed van de trek op schoorsteenkanaal te voorkomen moeten er niet te veel bochten geplaatst worden. Want bij te weinig ‘trek’ in het rookkanaal komt er meer fijnstof vrij, wat slecht is voor het milieu.
Als duidelijk is dat de kachel op een goede manier aangesloten kan worden, kijken we naar het interieur. Welke kachel past het beste bij uw interieur. Het kan zijn dat u een klassieke ruimte heeft. Hierin moet dan geen hele strakke haard komen. Ook is er nog de keuze tussen front, tweezijdig, driezijdig en ga zo maar door. Ook dan moet er weer gekeken worden naar hoe praktisch het is. Komt de kachel in een hoek dan is tweezijdig de perfecte oplossing. Komt de kachel in het midden van de kamer, staat een vierzijdige haard misschien weer beter.
Ervaar houtkachels zelf
Weten welke kachel het beste past bij uw situatie? Laat u adviseren door één van onze collega's en kom naar ons Experience Center.