Verantwoord stoken

Om maximaal te genieten van uw houtvuur, is het belangrijk om op een juiste én verantwoorde manier uw houtkachel te stoken. Zo creëert u niet alleen een prachtig vuur, maar stookt u ook zonder (houtrook)overlast.

De geschiedenis van Faber haarden en kachels

Stoken kan iedereen, verantwoord stoken kunt u leren

Wanneer de temperaturen weer dalen stookt Nederland massaal de kachel flink op. Heerlijk, die warmte en gezellige sfeer! Helaas zorgen houtkachels ook nog weleens voor overlast. Jammer, want dit is doorgaans vrij eenvoudig te voorkomen. Het begint allemaal met het stookproces. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van goed hout en kennis van de juiste stooktechnieken. HAVÉ Verwarming hecht veel waarde aan verantwoord stoken en deelt daarom graag haar kennis over dit onderwerp met u als houtstoker.

Stook met het juiste hout

Een belangrijk onderdeel bij verantwoord stoken is het gebruik van goed en droog hout. Bij het stoken van de houtkachel is het niet de kachel of haard die brandt, maar het hout in de kachel is hetgeen dat brandt. Dit besef is er niet altijd bij de stoker. Vaak denkt men dat het aan de kachel ligt als er veel rook uit de schoorsteen komt, of in het ergste geval een schoorsteenbrand ontstaat. De oorzaak moet je altijd zoeken bij de bron, in dit geval het hout en de persoon die het hout laat doen ontbranden. Om hout verantwoord te kunnen stoken is het van belang dat je het juiste hout gebruikt. Het hout moet schoon en droog zijn. Wij adviseren om het hout minimaal twee jaar te laten drogen zodat het vochtpercentage tussen de 15 en 20%, of zelfs lager, komt te liggen.

Daarnaast zijn er vele soorten bomen en dus erg veel houtsoorten. Maar welk soort hout kunt u het beste stoken? Leer alles over hout in ons kenniscentrum.

Leer meer have-arrow

Faber MatriX gashaard
Faber Symbio lichtmodule

Welk hout kunt u het beste stoken?

Wanneer u uw houtkachel wilt stoken, kunt u gebruik maken van vele soorten hout. Niet elk soort hout is even geschikt om te stoken in de houtkachel. Wij geven u graag advies en zetten de geschikte en de minder geschikte soorten brandstoffen op een rijtje voor u:

Geschikt brandstof

  • Voldoende droog hout
  • Gekloofd hout en schoon afvalhout
  • Geperst hout en geperste houtstof

Minder geschikt brandstof

  • Behandeld (hard)hout of met veel hars
  • Geverfd of gelakt hout
  • Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex
  • Restafval en kunststoffen

Een goede houtkachel

Het één kan niet zonder het ander. Zo kan verantwoord stoken niet zonder een goed verbrandingstoestel. De laatste jaren zijn de eisen die gesteld worden aan kachels en haarden steeds verder aangescherpt. Met het doel om de kachel effectiever en efficiënter te laten werken om zo de uitstoot van schadelijke stoffen en geuren tegen te gaan. Houtkachels moeten voor 2022 voldoen aan de eisen van het Ecodesign en vanaf 1 januari 2018 zijn energielabels verplicht bij kachels en haarden.

De Europese Unie wil met deze regelgeving de milieu- en energieprestaties van deze producten verbeteren met als hoger doel: het terugdringen van het broeikaseffect, een betere klimaatbeheersing en het realiseren van een grotere energiebesparing. Alle toestellen in ons Experience Center realiseren een hoog rendement en voldoen aan alle milieueisen die ook in omringende landen gelden. Onze adviseurs vertellen u graag meer over houtkachels en de daarbij geldende regelgeving en eisen die hieraan gesteld worden.

Faber haarden voor een échte vuurbeleving
Afbeelding

De stoker en zijn gedrag

Het gedrag van de stoker is bepalend voor een duurzame houtverbranding. Goed stookgedrag heeft een grote invloed op het verminderen van houtrookoverlast. Goed stoken kan worden samengevat als: stoken met een kachel met een hoog rendement, gebruik maken van droog en schoon hout, de kachel op een verantwoorde manier aansteken, de juiste stooktechnieken toe te passen, de kachel goed op temperatuur te laten komen en vooraf rekening houden met de weersomstandigheden. Uiteraard is het van belang dat u uw schoorsteen regelmatig, bij voorkeur 2 keer per jaar, laat vegen. Zodat u stookt met een schoon schoorsteenkanaal.

Verantwoord de kachel aansteken

Op een juiste manier stoken begint al bij het aansteken van de kachel. Er zijn vele manieren om de houtkachel aan te steken. Veel stokers steken de kachel van onderen aan, sommige gebruiken grote blokken hout, anderen weer kleine blokken. Iedere stoker heeft zijn eigen manier van aansteken.

Bij de Zwitserse stookmethode steekt u de kachel top-down aan. In de praktijk betekent dit dat u dikker hout (polsdikte) kruislings op de aslaag legt, vervolgens dun aanmaakhout daar bovenop en daarop legt u dan een (geparaffineerd) aanmaakblokje. Met deze methode ontstaat minder rookvorming dan bij de traditionele wijze van aanmaken. Weten hoe dit precies werkt?

Leer meer have-arrow

Afbeelding
  • 1200 m² experience center midden in Nederland
    1200 m² experience center midden in Nederland
  • Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
    Onafhankelijk en persoonlijk advies van specialisten
  • Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
    Meer dan 300 haarden en kachels opgesteld
  • 4,7
    Klanten beoordelen ons met
    4,7 sterren op Google